Blogg | Vattenfall

Forskningsprojekt ska ge bättre förståelse för fladdermöss vid offshorevindkraftverk

Skriven av Vattenfall | 2024-aug-22 05:00:00

Fladdermöss är mer än bara nattliga jägare på land – de ger sig även ut till havs i jakt på föda. Med ökningen av offshorevindkraftverk uppstår nya utmaningar för att skydda dessa känsliga arter från kollisioner. Ett omfattande forskningsprojekt strävar nu efter att förstå fladdermössens beteende till havs och hur de påverkas av vindkraftverk. 

De flesta associerar fladdermöss med landbaserade kolonier där de också söker sin föda. Vad många inte vet är att vissa fladdermusarter faktiskt flyger långa sträckor över öppet hav och trots att det finns omfattande forskning om fladdermössens beteende på land och deras kollisioner med vindkraftverk, är kunskapen om deras beteende till havs mycket begränsad. För att fylla denna kunskapslucka initierades Kattegat West Baltic Bats Project år 2022, en omfattande studie av fladdermöss i området från Skagen till Christiansø i Östersjön.

> THE EDIT: Prenumerera och få insikter om resan mot fossilfrihet och klimatutmaningarna i vår tid.

En studie för att skydda fladdermössen

Projektet syftar till att samla in data för att få en övergripande bild av fladdermuspopulationerna till havs. Det började med att Vattenfall blev kontaktade av konsulter som utförde fladdermusstudier för den danska Energistyrelsen och Energinet, samtidigt som Vattenfall arbetade med liknande projekt i Sverige.

Enligt Bjarke Laubek, miljöspecialist på Vattenfall, var det ett naturligt steg att ta över samordningen av projektet.

– Vi erbjöd oss att ta över som koordinatorer för projektet, standardisera metoder och genomföra undersökningar samtidigt samt att sätta in ytterligare utrustning för att täcka en lucka i norra Kattegatt. Detta gav oss en unik möjlighet att samla in all data och få en heltäckande överblick över fladdermuspopulationerna till havs.

Åtgärder baseras på fladdermössens beteende

Frågan som uppstår är vilket särskilt skydd fladdermöss faktiskt behöver. Laubek förklarar att fladdermöss exempelvis inte är aktiva när det regnar, är för blåsigt eller för kallt. Detta ger oss en möjlighet att göra en verklig skillnad genom att stänga av vindkraftverk under specifika tider och förhållanden. Erfarenheter visar att avstängning av landbaserade vindkraftverk vid tillfällen då fladdermössen är som mest aktiva kan minska antalet kollisioner med 60 till 90 procent.

– Det finns tecken på att vissa fladdermössarter i Östersjön och Kattegatt följer sin föda ut till havs under varma, stilla sommarkvällar. Om de bara flyger ut högst 20 kilometer från kusten ett fåtal kvällar per år under specifika väderförhållanden, kan riktlinjer för att stänga av vindkraftverk utvecklas, förklarar Laubek.

– Vi vet även att vissa fladdermöss flyger lågt över vattenytan och har liten risk att kollidera med vindkraftverk, andra flyger högre upp och löper därmed större risk. Detta gör att förståelsen för deras beteende i marina miljöer är avgörande för att kunna utveckla effektiva skyddsåtgärder.

Teknikens roll i forskningen

För att samla in data om fladdermöss till havs har ultraljudsdetektorer placerats på bojar, master, fyrar och vindkraftverk. Dessa detektorer registrerar fladdermössens ekolokalisering och visar om de är på genomresa eller söker föda vid vindkraftverken.
En utmaning är att fladdermössens högfrekventa ljud snabbt förlorar styrka, vilket gör att de endast kan upptäckas på korta avstånd. För att förbättra täckningen har man installerat lyssningsutrustning på både fundament och på naceller på vindkraftverken vid danska Kriegers Flak.

Förhoppningarna är att man ska kunna jämföra inspelningar från bojar och vindkraftverk för att se om fladdermössen avskräcks eller lockas av vindkraftverken. Forskningen kan även ge insikter om hur fladdermöss beter sig under dålig sikt och bidra till att utveckla skyddsåtgärder.

Nya tekniker för att minska kollisioner testas

I USA har man testat att störa fladdermössens ekolokalisering med ultraljud för att hålla dem borta från vindkraftverk. Metoden bygger på att sända ut ljud som gör det svårare för fladdermössen att hitta mat runt kraftverket, vilket minskar deras intresse för området.

I Nederländerna testas i år ett värmekamerasystem som övervakar fladdermöss runt vindkraftverk och automatiskt upptäcker kollisioner. Detta jämförs med ljudinspelningar för att bättre förstå fladdermössens närvaro.

De första resultaten förväntas inom ett år

Resultaten från projektet förväntas ge ny kunskap om fladdermuspopulationerna till havs och kommer sannolikt att bidra till diskussioner och beslut om installation av offshorevindkraftverk. Det är viktigt att dessa kraftverk kan byggas och drivas på ett sätt som minimerar påverkan på fladdermöss och samtidigt främjar kampen mot klimatförändringar. Projektet har ännu inte nått den analytiska fasen, men det finns en enorm mängd data som ska analyseras av specialister.

De första resultaten förväntas under slutet av 2024 och början av 2025.

Källa: The EDIT: Are bats and wind turbines a viable cocktail at sea?