VF_clock_rgb 2020-09-21 Lukemisaika: 4 min
Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu

Applen pääkonttori on vertaansa vailla

Ainutlaatuinen pyöreä muoto. Toimistoalaa huimaavat 260 000 neliömetriä. Katto kauttaaltaan aurinkopaneelien peittämä. Oma paikallinen sähköverkko. Alueelle on istutettu 9 000 puuta, kaikki Kalifornian alkuperäislajeja. Steve Jobsin visiosta tuli totta vuonna 2017. 

Kun Applen uusi pääkonttori Apple Park vihittiin käyttöön 2017, sitä edelsi yli vuosikymmenen kova työ. Lempinimen Spaceship saaneen projektin käynnisti Steve Jobs jo 2006, kun Apple osti tonttimaata, jonne yrityksen uusi kampus tulisi. Hän luonnosteli rakennussuunnitelmia pitkään arkkitehtitoimisto Foster + Partnersin ja San Franciscon lähellä sijaitsevan Cupertinon pikkukaupungin kaupunginhallituksen kanssa. Apple on toiminut Cupertinossa jo vuodesta 1977 asti. Samaan aikaan kun muut suuryritykset muuttivat edullisemmille alueille, Jobs oli vakaasti päättänyt pysyä kaupungissa, josta oli tullut synonyymi Applen kanssa. Kun Steve Jobs myöhemmin menehtyi syöpään, Applen pääsuunnittelija ja Jobsin oikea käsi Jony Ive sai tehtäväkseen viedä miljardien rakennusurakka maaliin.

Apple Parkin visiona oli toimisto, joka edistää yhteistyötä siellä työskentelevien 12000 työntekijän kesken. Sen vuoksi Steve Jobs halusi käyttää pyöreää muotoa, jossa käytävät ja avoimet työtilat tekevät täyden kierroksen. Sen sijaan, että työntekijät olisivat eristettyinä osastoihinsa, rakennuksen muodon ansiosta työntekijät enemmän tai vähemmän pakolla tapaavat kollegoitaan yrityksen muista osista. Tämä riippumatta siitä ovatko he menossa lounaalle vai kävelyllä vehreällä sisäpihalla.

Päärakennuksen toimistoala on huimaavat 260 000 neliömetriä. Alueella on lisäksi lähes 9 200 neliön kuntosali, ravintola, kahvila ja pienimuotoinen terveysasema, jotka kaikki on tarkoitettu edistämään työntekijöiden terveyttä. Apple on myös rakennuttanut suuren auditorion, jossa on tilaa 1 000 katsojalle. Auditorion nimeksi tuli ”Steve Jobs Theatre” kunnianosoituksena yrityksen visionääriselle perustajalle. Sitä käytetään tuote-esittelyihin ja suuriin yhtiökokouksiin.

Vihreitä aloitteita

Apple Parkin sisälle jäävä ja sitä ympäröivä tonttimaa on pinta-alaltaan 71 hehtaaria. Rakennuksen pyöreän muodon ansiosta alueella on runsaasti tilaa viheralueille. Toimistorakennuksen ollessa rakenteilla alueelle istutettiin yli 9 000 puuta, kaikki Kalifornian alueen alkuperäislajeja, jotka siten kestävät osavaltion vuotuisen myöhäiskesän kuivuuden. Puut auttavat äänieristyksessä, houkuttelevat kävelylle, kokouksiin ja ulkolounaille sekä parantavat alueen ilmanlaatua.

Koko rakennus toimii 100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla. Katto on kauttaaltaan aurinkopaneelien peittämä. Aurinko on kiitollinen ja tehokas energianlähde aurinkoisessa Kaliforniassa. Kokonaiskapasiteetti on 17 megawattia, joka tekee Apple Parkista yhden maailman suurimmista paikalleen asennetuista aurinkopaneelivoimaloista. Lisäksi saadaan 4 megawattia biokaasupolttokennoista. Yrityksen kaikki datakeskukset ovat käyttäneet vuodesta 2014 alkaen ainoastaan uusiutuvista energialähteistä saatavaa sähköä, ja vuonna 2018 yrityksen ilmoitettiin siirtyneen 100-prosenttisesti vihreään sähköön ja kehottavan alihankkijoitaan tekemään saman.

Apple on asentanut myös suuren määrän akkuja ja siten luonut Apple Parkiin oman paikallisen sähköverkon, niin sanotun mikroverkon. Sen ansiosta suurta osaa alueen toiminnoista voidaan käyttää ilman kytkentää julkiseen sähköverkkoon. Apple myös myy takaisin vihreää sähköä niinä aikoina, jolloin oma tarve pienenee.

Apple Park on myös maailman suurin rakennus, joka toimii niin sanotulla painovoimaisella ilmanvaihdolla. Applen mukaan rakennus ei vaadi ilmastointia tai lämmitystä yhdeksänä kuukautena vuoden kahdestatoista kuukaudesta, ja sen voi siksi katsoa olevan passiivitalo.

Steve Jobsin visio Apple Parkista on nyt todellisuutta. Se on visio, joka muodostaa vahvan kontrastin viimeisen puolen vuoden eristäytymisen ja etätyöskentelyn kanssa. Millaiselta tulevaisuuden toimisto näyttää? Jos Applelta kysytään, vastaus on edelleen Cupertinon "avaruusalus".

(Valokuva: Carles Rabada/Unsplash)