Publicerades: 2018-01-20 Senast uppdaterad: 2021-04-19 Lästid: 3 min
Hållbarhet och socialt engagemang

Tips from klimatcoachen: Så  minskar du din miljöpåverkan

Ladda ner som PDF

– Hållbarhet är en självklarhet. Det är en av de mest lönsamma investeringar man kan göra som företag idag, och det gäller att inte hamna på efterkälken, berättar Lasse Ejeklint. Han är Vattenfalls egen klimatcoach och är ett känt ansikte hos många efter bland annat sin tid som energiexpert i TV4. Nu ska han dela med sig av sina bästa råd hur du och dina kollegor kan börja jobba med hållbarhetsfrågor.

Hur ska man då tänka som hållbarhetsansvarig på ett företag i dagens Sverige? För många kan det kännas som en svår och komplicerad process som man dras med vecka efter vecka. Vart börjar man? Enligt Lasse Ejeklint finns det ett enkelt svar på den frågan:

– Börja med något som är lätt att visualisera!

Klimatcoach - Lasse EjenklintEkonomin styr tyvärr ofta över förståndet, men om man börjar med små saker som märks av och är påtagliga så sätter det ofta igång rullningen och drar upp engagemanget bland kollegorna, säger Lasse.
– I slutändan får det en positiv effekt som gör det lättare att se värdet i att fortsätta tänka hållbarhet. Det går inte att enbart jobba med pekpinnar, utan man måste faktiskt inspirera till förbättring, menar han.
Enkla lösningar enligt Lasse kan vara allt från att införa återvinningsbara pappmuggar till att få med sig kollegorna till arbetsmiljödagar och månadsvisa hållbarhetsmöten. Däremot ska man inte vara rädd att satsa stort i början och punkta ner konkreta mål som ska uppnås, påpekar Lasse.
– Man kommer längre med tuffa mål än med mesiga. Det är också viktigt att följa upp processen och redovisa resultaten så man vet vad som förbättras, säger Lasse.

På Energy Plaza kommer Lasse göra allt han kan för att stödja de som har svårt att få med sig kollegor och chefer i hållbarhetstänket. Redan nu kan du läsa hans råd till hur du på bästa sätt säljer in hållbarhet till högsta ledningen och sprider engagemang hos ditt företag.

Namn

Lars Ejeklint

Ålder

63 år

Bor

I Luleå

Familj

Singel, 23 barn (varav tre egna, har många som jag stödjer och är extra vuxen eller vän till)

Intressen

Gå på tur på fjället sommar och vinter, umgås med familjen och att laga mat

Aktuell

På Energy Plaza som Vattenfalls klimatcoach

Läs mer om hållbarhet och socialt engagemang här.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara ner artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till dig via mejl.