Publicerades: 2021-04-12 Senast uppdaterad: 2021-06-07 Lästid: 3 min

Enkelt upplägg sänker tröskeln till solpanelerna

Ladda ner som PDF

Solenergi växer kraftigt på den svenska marknaden, mycket tack vare en ökad miljömedvetenhet. Vattenfall gör det enkelt för större BRF:er att nyttja lokalproducerad el från sitt eget tak.

 Att ta steget till solpaneler och förnybar energi kan kännas utmanande och allt för dyrt. Så ska det inte behöva vara. För dig som skjutit upp en investering av just de anledningarna erbjuder Vattenfall ett enkelt men kraftfullt koncept som kallas “Power Purchase Agreement”, eller PPA förkortat.

Ett PPA innebär att du får tillgång till förnybar el genom att sluta ett långsiktigt leveransavtal med Vattenfall. Det här upplägget är bra för den som är sugen på att gå över till solenergi, men som inte lockas av att själv investera i dyr utrustning. Eller för aktörer som inte har ett stort eget kapital, till exempel nyare föreningar med litet sparande. Kunden slipper en stor kostnad för installation och utrustning, behöver inte oroa sig för drift och underhåll – och föreningen kan nyttja lokalproducerad el direkt från sitt eget tak!

Solpaneler – enkelt och smidigt

Ett PPA kan jämföras med att ansluta sig till ett fibernät. Leverantören har grävt ner rör och kablage i ditt område, och tar därmed hela kostnaden för utrustning och installation. Du som kund tecknar ett avtal med leverantören för nyttjandet av fibern, men äger inte utrustningen och bär inget ansvar för underhållet.

Precis så enkelt är det att gå över till förnybar el från solpaneler med Vattenfalls PPA-erbjudande:

  • Vattenfall står för hela kostnaden kring installationen av högkvalitativa solceller. Vi designar, installerar och äger solcellerna samt sköter drift och övervakning av anläggningen så att den producerar optimalt.
  • Du som kund upplåter ditt tak och förbinder dig att under en 20-årsperiod köpa den el som produceras till ett fast pris per kilowattimme. Du behöver varken ta en stor investering eller betala av något – du köper helt enkelt den el som produceras på ditt tak till ett förutbestämt pris.

Vattenfalls lösning kan även appliceras hos fler BRF:er i samma region där respektive förvaltare finns. Det här är ett fantastiskt upplägg som gör att fler kan ta steget till framtidens energi.

Avbetalning ett alternativ

Vid sidan av ett PPA finns direkt köp kvar som ett alternativ, och Vattenfall erbjuder också möjligheter till avbetalning. Uppläggen skräddarsys för dig som kund, vare sig du är en framåttänkande förvaltare eller företräder en större BRF på frammarsch.

Som kund hos Vattenfall är det du själv som väljer hur din nya energilösning ska finansieras. Vattenfalls mål är fossilfrihet inom en generation – en tuff utmaning som vi inte ryggar för. Vi är en stabil och pålitlig partner och en aktiv aktör på vägen mot ett fossilfritt liv.

 

Redaktionen

På Vattenfalls Energy Plaza håller du dig uppdaterad om det senaste inom hållbar energi och det nya energilandskapet.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara ner artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till dig via mejl.