Hållbarhet och socialt engagemang, elnätet, Flexibilitetstjänster

Så blev FCR en hållbar inkomstkälla för Gränges

Så blev FCR en hållbar inkomstkälla för Gränges

Nu kan Vattenfalls kunder tjäna pengar samtidigt som de bidrar till frekvensreglering i kraftnätet genom FCR. Aluminiumteknikbolaget Gränges var tidiga med att testa den nya tjänsten – och efter en lyckad pilot planerar de nu att ansluta fler resurser.

Under 2020 och 2021 har Gränges satsat stort på att bygga ut och effektivisera sin produktionsanläggning i Finspång. Syftet med projektet är att kraftigt öka årskapaciteten, men också att göra produktionen mer hållbar. Det har bland annat skett genom förbättrad logistik, smarta transportlösningar och skärpta hållbarhetsmål för energiförbrukningen.

– Vi har haft Vattenfall som leverantör länge och år 2020 gick vi över till att enbart köpa in el från förnybara energikällor, säger Michael Sunström, Teknikchef Produktion på Gränges.

Tjänsten FCR, där elkunder säljer sin flexibla elkonsumtion för att frekvensbalansera kraftnätet, har en direkt koppling till just förnybar elproduktion. Ju mer el från sol, vind och vatten i elproduktionen, desto större behov av frekvensreglering i nätet. Av den anledningen öppnade Svenska Kraftnät upp en FCR-marknad för elkunder 2019.

Vill vi göra som Gränges och stödja Sveriges elnät? Läs mer om FCR här

Får betalt för att bidra till rätt frekvens i kraftnätet

FCR (Frequency Containment Reserve) går ut på att eldrivna resurser i elkunders verksamhet tillfälligt stängs av när frekvensen i kraftnätet behöver öka. Mest effekt får man när stora elförbrukare, som exempelvis Gränges, ansluter sig.
Gränges - endast för artikel 2-1


– Första gången jag hörde talas om FCR var på en kundträff hos Vattenfall. De förklarade hur tjänsten funkade, och efter det gjorde vi en analys av vad i vår utrustning vi tillfälligt skulle kunna koppla ifrån utan att det stör produktionen, berättar Michael Sunström.


– Först tittade vi på om vi skulle kunna stänga av vår ventilation, men det skulle inte ha gett så mycket. När vi gjorde en kalkyl för våra ugnar började det däremot se riktigt intressant ut.

Själva kartläggningen av vilka enheter som var mest lämpliga att ansluta gjorde Gränges i samarbete med Vattenfall och teknikbolaget Sympower. Sympower levererar och installerar den hård- och mjukvara som krävs för att systemet ska fungera, medan Vattenfall ger bud för att få sälja tillgång till elkraft på FCR-marknaden.

– Svenska Kraftnät erbjuder alltså betalning via FCR för att kunna upprätthålla frekvensen 50 Hz i nätet. Den ”pengapåsen” delar kunden, Vattenfall och Sympower på, förklarar Caroline Hallberg, Key Account Manager på Vattenfall.

Enstaka korta avbrott stör inte produktionen alls

Gränges började med att koppla två av sina stora götvärmningsugnar till systemet. Det tog lite tid att få tekniken på plats, men i mars i år var allt installerat och testkört.
Gränges - endast för artikel-1
– Sedan dess har vi haft tre eller fyra avstängningar på några minuter och det har inte märkts eller påverkat produktionen alls. Vi har stora värmefläktar som håller temperaturen uppe i ugnarna även om de slår ifrån 15–20 minuter. Det här är väldigt positivt för oss, för vi får ju en beredskapspeng oavsett om FCR utnyttjas eller inte, säger Michael Sunström.

Allt sköts helt automatiskt via Sympowers applikation. Men om Gränges till exempel skulle vilja blockera utrustning för avstängning under känsliga perioder så finns den möjligheten.

– Just nu har vi inte det behovet, men det är viktigt att kunna koppla ifrån om det behövs.

Smidigt koncept som fler kunder borde dra nytta av

Enligt Michael Sunström ska Gränges FCR-ansluta alla sina eldrivna götvärmningsugnar under sommaren. I höst tillkommer också ett par induktionsugnar i Omsmältverket och gjuteriet.

– Även de går helt på el och kommer att ge en riktig boost. Men innan vi kan koppla upp dem måste vi göra en ordentlig riskanalys. Induktionsugnarna kan behöva regleras mer än götvärmningsugnarna för de har en lite annan teknik.

FCR för elkunder är ganska nytt i Sverige, men fler lär få upp ögonen för konceptet. Michael Sunström är mer än nöjd med hur det har fungerat på Gränges.

– När vi väl kom igång var det väldigt smidigt och nu vill vi gärna bidra till att sprida FCR. Vi har till exempel haft några träffar med en av våra grannindustrier här i Finspång och de är jätteintresserade. Det är kul om vi kan hjälpas åt! säger Michael Sunström.


Läs även:
Nyttja dina dolda tillgångar med FCR
Tjäna pengar på din flexibla elförbrukning

Är ditt företag intresserad av FCR?

Med FCR kan företag dra nytta av sin flexibla elförbrukning för att bidra till omställningen till förnyelsebar elproduktion samtidigt som de får betalt för det. 

Vill du veta mer om hur det går till och om FCR kan vara något för ditt företag? I vårt whitepaper har vi samlat allt du behöver veta. 

FCR - Få betalt för att bidra till förnyelsebar elproduktion

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!