Fjärrvärme, Uppsala

Ingen utmaning för stor på Carpe: ”Det bästa är det goda samarbetet”

Publicerad: 2021-10-05 Uppdaterad: 2021-10-05 kl. 10:48

carpe-futurum-utmaningar

Bygget av det nya biovärmeverket Carpe Futurum är i slutfasen och det mesta har gått helt enligt plan. Här är några av de fullblodsproffs som gjort det möjligt.

Sara Sjögren är kemiingenjör. Hon har varit på Vattenfall i drygt två år och hennes roll på Carpe Futurum är att ge input kring vattenkemin på anläggningen och genomföra provtagningar för att se till att vatten- och ångkvaliteten håller hög nivå.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

sara-sjogren– Vi som jobbar i kemifunktionen ska finnas tillgängliga för alla anläggningar i Uppsala, så blir det mycket jobb ute i processen. Det kan innebära snabba uttryckningar för att till exempel avhjälpa en felmätande pH-givare. För Carpes del har vi hjälpt till vid driftsättningen, då vi kan bli ombedda att ta ut prover, se över driftagande av instrument och vara med vid riskbedömning av kemikalier, förklarar Sara Sjögren.

En person som haft en nyckelroll i de senare faserna i projektet är Marjan Safai. Även hon har ungefär två år i organisationen. Marjan är projektledare för Operational Readiness-teamet, som vi berättat om tidigare här på bloggen, och hennes jobb är att koordinera arbetet inom laget för att förbereda verksamheten inför driftsättning och övertagande.marjan-safai

– En vanlig dag arbetar jag i olika forum med att samordna aktiviteter för ett effektivt och säkert övertagande av anläggningen. Detta gör jag tillsammans med alla våra olika experter inom respektive område. I praktiken innebär det att jag under en och samma dag kan ha möte om exempelvis miljömätning med vårt Miljöteam för att sedan prata om IT-säkerhetsgranskning med vår IT-resurs, säger Marjan Safai.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med jobbet är att följa det goda samarbetet och framdriften i teamet. Ingen utmaning verkar för stor, vilket är väldigt uppfriskande, säger Marjan Safai.

Carpe i klimatomställningen

Samhället står inför en klimatomställning. Alla berörs och var och en måste dra sitt strå till stacken. Carpe Futurum är ett projekt som kommer att hjälpa Uppsalaborna avsevärt i den omställningen.

marcus-ten-doornkaatMarcus ten Doornkaat är projektingenjör och en av experterna som ingår i Operational Readiness-teamet.

Hur känns det att jobba med ett projekt som kan bidra till samhällets klimatomställning?

– Bra! Det var också en av anledningarna till att jag började jobba på Vattenfall, säger Marcus ten Doornkaat.

Marjan Safai håller med och tillägger:

– Klimatomställning innebär förändringar av vårt samhälle, teknik och hur vi lever dagligdags. Vi behöver alla hjälpas åt: företag, privatpersoner och offentliga organ. Därför känns det extra fint att på sin arbetsplats kunna vara med och bidra till Carpe-projektet som sådant och samtidigt kunna följa Vattenfalls strategi – att göra det möjligt att ha ett fossilfritt liv inom en generation.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!