Energiteknik, Fjärrvärme, AI

"Digitala servicetekniker" kombinerar AI och fjärrvärme

Publicerad: 2020-06-24 kl. 18:21

"Digitala servicetekniker" kombinerar AI och fjärrvärme

Banbrytande teknik som väver samman AI med en byggnads undercentral testas nu i ett pilotprojekt i Gustavsberg. Med "digitala servicetekniker" kan man upptäcka fel innan de blivit kostsamma och påverkar komforten.

Hur ofta kommer en servicetekniker förbi och kontrollerar fjärrvärmecentralen i din byggnad? Enligt Vattenfalls serviceavtal bör det ske en eller två gånger om året, även om centralen fungerar alldeles utmärkt. Men om ett oväntat fel inträffar märks det inte förrän lägenheterna blir kalla eller varmvattnet försvinner. Detta för att det hittills har varit näst intill omöjligt att förutse uppkommande problem. Inte ens den mest erfarna tekniker kan se vad som händer inne i rören, eller kommentera status på undercentralen om ett par veckor. Vilket har resulterat i att 7 av 10 av de schemalagda servicebesöken görs i onödan. Helt enkelt ett tidskrävande system.

– Med hundratals serviceavtal får våra tekniker verkligen kämpa för att hinna med alla besök. Tänk att de hade kunnat lägga 70 procent av sin arbetstid på andra uppgifter, säger Cecilia Ibáñez-Sörenson.

cecilia3

Hon tillhör Vattenfalls utvecklingsteam, Research & Development, som nu är i slutfasen av att testa den teknik som ska öppna dörren till en helt ny värld av information om undercentraler. Arbetsnamnet är ”digitala servicetekniker” och tanken är att både kunden och teknikern ska få betydligt större trygghet och kunskap om hjärtat i en fjärrvärme-uppvärmd byggnad. Testbädden ligger i Gustavsberg söder om Stockholm, där man väver samman artificiell intelligens och machine learning med byggnaders undercentral.

Möjlighet till proaktiva insatser

Den ursprungliga idén kom från en av Vattenfalls tekniker, Sten Gustavsson, som såg behoven ute på fältet. Han ville hitta ett sätt som gjorde det möjligt att arbeta proaktivt. Att ha tillgång till färsk data om hur undercentralen mår och status inne i rören, dygnet runt.

– Vi ville att teknikerna skulle ha bästa förutsättningar för att monitorera. Att det ringer en digital varningsklocka om något behöver bytas eller är på väg att gå sönder. Så att det går att fixa innan hyresgästerna känner av det. Toppen för alla parter!

Det går inte att ta miste på Cecilia Ibáñez-Sörensons entusiasm för den produkt som håller på att växa fram. Men att ha en spännande idé är en sak, hur gör man i praktiken? Går det ens? Liknande system finns nämligen inte på marknaden.

– Ja, det har inte varit lätt, säger Cecilia med ett skratt. Men vi som jobbar på R&D ser bara möjligheter. Vi är problemlösare. Dessutom ett fantastiskt team av människor, otroligt skarpa. Jag har arbetat länge i energibranschen men aldrig haft så kul som nu.

Respons över förväntan

Ett av de avgörande stegen i utvecklingsprocessen var att hitta rätt sensorer. Att borra hål i rören var inte att tänka på. Rören som ofta ska pumpa vatten till fem, sex våningar får absolut inte läcka. Sensorerna skulle vara trådlösa, placerade utanpå och starka nog att kunna skicka data från de ofta fuktiga och trånga källare som centralerna står i. Efter många turer landade man i en variant som sedan parades ihop med den smarta algoritm som utvecklats.

Gustavsberg blev pilotsajt och de digitala serviceteknikerna sattes i arbete för att förmedla information. Testpiloterna fick tillgång till en dashboard där fjärrvärmecentralens status gick att följa i realtid, med tryck och temperatur bland annat. Resultat och respons har varit över förväntan hittills, berättar Cecilia Ibáñez-Sörenson.

– Kunderna i husen är jättenöjda, de har till och med hittat nya områden för sensorerna. Vi har fått önskemål om att sätta dem även direkt utanför lägenheterna för att upptäcka svaga länkar bland rören. Och teknikerna är så positiva, de har aldrig haft så mycket information att utgå ifrån i sitt arbete.

Fjärrvärme i framkant

Det kanske låter som att utvecklingsprocessen har varit enkel. Men det har den inte.

– Man måste vara expert på undercentraler för att få det här att funka. Och det är vi ju som tur är. Undercentralen är som ett pussel, ligger alla bitar inte på sin plats så funkar det inte. Eller som musik! Det räcker med att ett instrument i orkestern spelar falskt, så blir det inte en bra låt.

Redan i september ska utvecklingsfasen gå i mål och man lämnar över till produktion. Kunderna kommer att nås av de digitala serviceteknikerna under 2021. Tanken är att man då lätt ska kunna hitta allt och lite till om hur undercentralen mår i sin kundportal på Vattenfall.se. Några klick med musen på datorn och man får upp hela historiken.

– Tänk att det finns folk som kallar fjärrvärme gammaldags, för att det funnits så länge. Det är ju precis tvärtom, vi ligger i absoluta framkant både vad gäller energieffektivisering och klimatnytta. Det är de digitala serviceteknikerna ett bevis på, säger Cecilia Ibáñez-Sörenson.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!