Fjärrvärme, SamEnergi

Så ska alger värma tusentals lägenheter i Gustavsberg

Publicerad: 2021-10-14 Uppdaterad: 2023-10-06 kl. 12:59

Så ska alger värma tusentals lägenheter i Gustavsberg

Nu tar AstaReal ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete. Spillvärmen från företagets algodling ska fångas upp och pumpas in i Gustavsbergs fjärrvärmenät. Vilket betyder att tusentals lägenheter i området snart kommer att värmas med återvunnen värme.

– Vi är i hälso- och livsmedelsbranschen och hälsa och hållbarhet hör ihop. Därför är det viktigt för oss att ha en så grön produktion som möjligt och vara en del av det cirkulära samhället, säger Åke Lignell, forskningschef på AstaReal.Ake Lignell

Nyligen nådde företaget en milstolpe på resan mot en mer hållbar verksamhet, då man ingick ett SamEnergi-avtal med Vattenfall Värme. Vilket betyder att man ska börja återvinna överskottsvärmen som bildas i produktionen och sälja den till Vattenfall för användning i det lokala fjärrvärmenätet. En insats som beräknas värma hela 2 500 nya lägenheter i närheten. I och med det blir Gustavsbergs fjärrvärmenät också ledande i Sverige när det gäller att ha störst andel återvunnen värme i nätet.

– Från och med våren 2022 kommer Gustavsbergsborna att få mer än 20 procent av sitt värmebehov uppfyllt genom denna lösning, berättar Lovisa Fricot Norén, chef Vattenfall Värme Sverige, i ett pressmeddelande.

– Det känns såklart riktigt skoj och något som vi är stolta över. Framför allt med tanke på att vi hittills fläktat bort mycket av den här värmen via taket. Så det kommer att bli lite svalare för duvorna i Gustavsberg framöver, säger Åke Lignell med ett leende.

Pionjärer inom algodling

Men hur uppstår det då så mycket värme i odling av alger? AstaReal är svenska pionjärer inom algodling och var först i världen med att kommersiellt producera naturligt astaxanthin från mikroalger. En antioxidant som har dokumenterat goda hälsoeffekter på både människor och djur. Går man in i fabrikslokalen i Gustavsberg möts man av stora stålgrå tankar på rad, bioreaktorer, som var och en fungerar som ett mikroväxthus. Därinne växer och frodas algerna i skenet av nedsänkt belysning. Ett ljus som snabbt omvandlas till värme, vilket gör att det blir för hett för de känsliga vattenväxterna. Så överskottsvärmen fångas upp och förs bort via ett kylsystem.

Vi hoppas på att kunna stänga av kylfläktarna helt i och med SamEnergi

– I dagsläget använder vi alltså kylfläktar och fläktar bort värmen från taket. Vi kommer att ha kvar systemet som backup, men hoppas på att kunna stänga av det helt i och med SamEnergi. Det kommer nog våra grannar här uppskatta! Med tiden har det byggts lägenheter ganska tätt inpå vår lokal och fläktar som alla vet, låter en del, berättar Åke Lignell.

Första värmeleveransen i vår

En annan positiv spinnoff-effekt med att fånga in spillvärmen är att fabrikslokalen, framför allt under varma sommardagar, kommer att bli mer behagligt att vistas i. Temperaturen där brukar ligga över normal rumstemperatur, så det kommer att bli ett uppsving för arbetsmiljön. I samband med att AstaReal har börjat förbereda för att bli värmeleverantörer, har man också passat på att se över energiflödena i fabriken. Vattenfall kommer att fortsätta leverera klimatneutral el samt äga och förvalta högspänningsanläggningar, som transformatorer och ställverk. Anläggningen för värmeåtervinning ska uppgraderas med ett nytt mer klimatvänligt köldmedium än tidigare, i samarbete med Vattenfall Network Solutions.

Nästa steg i processen är att AstaReal nu ska anslutas till det lokala fjärrvärmenätet. Ett arbete som kommer att göras i höst och vinter. Eftersom algodling är känsligt för förändringar, har Vattenfall skapat en skräddarsydd lösning för företaget.

Det här är en stor investering för oss, så det känns jättekul att ha kommit i mål.

– Vi har jobbat länge med att få till en lösning som fungerar både praktiskt och ekonomiskt. Det här är en stor investering för oss, så det känns jättekul att ha kommit i mål. I alla fall med själva avtalet, kranarna planerar vi att slå på med första leverans i mars-april 2022.

Hur kommer ni att uppmärksamma att ni blivit värmeleverantörer?

– Vi kommer att uppmärksamma det internt och informera våra kunder. Vi har många kunder som köper råvara från oss och gör sina egna produkter. För dem är hållbarhet i hela produktionskedjan jätteviktig. De vill ha produkter som de kan stå för, säger Åke Lignell.

Tips! Här kan du läsa mer om Vattenfalls samarbete med AstaReal och se en video från företagets algodling i Gustavsberg. 

Återvinning av överskottsvärme 

  • Vill du bidra lokalt för ett mer cirkulärt samhälle? Med SamEnergi från Vattenfall kan ditt företag bli en småskalig värmeproducent genom att sälja överskottsvärmen till det lokala fjärrvärmenätet. På så vis gör du skillnad både för klimatet och din ort.

Återvinn ditt företags överskottsvärme

 
Nyhetsbrev om fjärrvärme

Prenumerera på Vattenfall Värmes nyhetsbrev om fjärrvärme och det nya hållbara energilandskapet! 

Prenumerera

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!